Zeleni otpad, Kompostiranje
Zeleni otpad / otpad iz vrtova najbolje je zbrinuti na način da se kompostiranje provodi u sklopu samog vrta u kojem je otpad nastao, pri čemu dobijete visoko kvalitetno gnojivo za vrt.
Zeleni rezani otpad korisnici svih skupina mogu zbrinuti i na jedan od slijedećih načina:
-
-
- do količine od najviše 3 m3 (za korisnike na području Općine Matulji 2 m3) mogu se dopremiti dva puta godišnje, na proljeće i jesen, i predati u reciklažnom dvorištu bez naknade,
- moguće je dogovoriti preuzimanje zelenog otpada zapakiranog u crne vreće od 100 litara i to maksimalno 15 vreća, po cijeni iz cjenika davatelja javne usluge, a temeljem pisanog ili telefonskog zahtjeva korisnika usluge.
- moguće je dogovoriti s davateljem usluge preuzimanje većih količina zelenog rezanog otpada i to za iznos temeljem cjenika davatelja javne usluge
-
Odvoz unaprijed morate dogovoriti na telefon 051 505-225, gdje ćete dobiti i sve dodatne informacije.
Kako do vlastitog komposta
Biootpad je otpad od ostataka hrane, vrtnog i zelenog otpada i čini oko trećinu ukupnog kućnog otpada, a vrijedna je sirovina za proizvodnju kvalitetnog biokomposta. Najbolje je da se biootpad kompostira na mjestu njegovog nastanka. Kompostiranje je najstariji i najprirodniji način recikliranja otpada. To je postupak koji podrazumijeva aerobnu razgradnju biootpada pri čemu nastaju ugljični dioksid, voda, toplina i kompost, kao konačni produkt, i to za samo nekoliko mjeseci. Kompost hrani biljke, osigurava prozračnost tla, zadržava vodu i pogoduje rastu korjenitog bilja. Kompostiranje otpada je jedan od načina kako se pojedinac može zalagati za očuvanje okoliša. Kompostirati možete u vlastitom vrtu u kućnom kompostištu, tako što ćete kompostirati voće, povrće, vrećice za čaj, ostatke kave, kao i lišće te otpad iz vrta. Kompost je vrijedno gnojivo i smanjuje količinu otpada na odlagalištima. Kompostiranjem jedna tročlana obitelj može smanjiti emisiju stakleničkih plinova za više od osmine tone godišnje. Kompostiranje možete vršiti u posudama za individualno kompostiranje ili kompostanama u vlastitoj izradi. Može se izgraditi od drva, žice ili cigle. Prednost kompostera u vlastitoj izvedbi je taj da njegovu veličinu možemo prilagoditi potrebama.
Za kompostiranje je potrebno
- prostor (nekoliko četvornih metara u vrtu u hladovini)
- daske, cigle ili mreža za izradu spremnika
- lišće ili neko pokrivalo (npr. toptex)
- alat potreban za kompostiranje (škare, lopata, vile, rukavice)
Što kompostiramo
- kuhinjske otpatke (ostaci kruha, ljuske od jaja, talog od kave i čaja, filter vrećice čaja, kore voća i povrća, listovi blitve, salate…)
- vrtni i zeleni otpad (lišće s drveta, suho granje, kora od drveta, oresci živice, trava, korov, uvelo cvijeće, zemlja iz lonaca za cvijeće, otpalo voće, ostaci povrća)
- ostale otpatke (slama, piljevina, kosa, dlaka, božićna drvca, male količine papira, papirnate maramice)
Što ne kompostiramo
Dugotrajno razgradljive i toksične materijale (otrovi), ostatke mesa i ribe, kosti, kožu, mlijeko i mliječne proizvode, ulje, masti, plastike, metal, staklo, gumu, limenke, baterije, alu folije, plastičnu ambalažu, novinski papir i časopis u boji, papirnate pelene, pepeo od ugljena, bolesne biljke, glinu, izmet životinja, lakirano i obojeno drvo, kemijske preparate i lijekove.
Postupak kompostiranja
- Sakupiti za kompostni materijal, potrebno je pripremiti dvije vrste biootpada: usitnjeni biootpad bogat dušikom (pokošena trava, kuhinjski biootpad, otpad iz vrta itd.) i usitnjeni biootpad bogat ugljikom (usitnjeno drvo, slama, lišće, drveni pepeo, itd.)
- Usitniti sav organski biološki materijal za pripremu komposta treba usitniti na komadiće veličine palca, kako bi mikroorganizmi imali što veću površinu na kojoj mogu djelovati.
- Odložiti materijal treba složiti na gomilu, u drveni, žičani ili u cigleni spremnik ili pak u plastični komposter (posudu za kompostiranje). Prva kompostna hrpa slaže se prema dolje prikazanom crtežu (u štampanim uputama koje možete preuzeti u linku dolje), a radi optimalnog prozračivanja.
- Pokriti kompostnu gomilu je neophodno zaštititi od svjetla i vremenskih utjecaja prekrivačem ili poklopcem (toptex pokrivalom, lišćem)
- Preokrenuti po isteku 4-6 tjedana, masu ponovo dobro izmiješati i vratiti na hrpu. Pri tome, neophodno je provjeriti vlažnost kompostnog materijala. Vlažnost provjeravamo tzv. “metodom knedle”. U šaku se uzme kompostni materijal i lagano stisne. Ako iz šake teče tekućina, previše je vode. Ako se u stisnutoj šaci ne osjeća vlažnost, vode nedostaje. Kada materijal u šaci ostane zbijen u grudi, vlažnost je primjerena.
- Prosijati nakon 6 mjeseci kompost se može koristiti za prihranu biljaka. Nakon 9-12 mjeseci kompost se može koristiti za neposrednu sadnju cvijeća ili za uzgoj presadnica cvijeća i povrća.
Gotovi kompost ima miris po šumskoj zemlji.
U proljeće i jesen, kada je zemlja još topla, kompost obogaćuje život u zemlji. Kad bi se dodavao ljeti postao bi presuh, a zimi je prehladno.
Što učiniti kada sve ne ide po planu?
Problem | Rješenje |
---|---|
Kompostna hrpa smrdi | Nedostaje kisika ili ima previše dušika. Preokrenite hrpu kako biste omogućili prozračivanje i dodajte suhog materijala da upije vlagu (suho lišće). |
Otpad se ne razgrađuje | Strpljivo! Za proizvodnju zrelog komposta potrebno je otprilike godinu dana. |
Hrpa je presuha | Pošpricajte hrpu vodom no pazite da pri tome ne pretjerate. |
Hrpa je prevlažna | Preokrenite hrpu i dodajte materijal koji će upiti suvišnu vlagu (piljevina, suho lišće) |
Hrpa privlači kukce | Kukci imaju važnu ulogu u kompostiranju.No, ukoliko se pojačano skupljaju muhe, možda u hrpi ima mesnih otpadaka koje treba izbjegavati! Također preporučljivo je otpatke povrća i voća prekriti tankim slojem zemlje ili lišća. |
Želite kompostirati u domaćinstvu?! Ispunite anketu ovdje.
OBRASCI